Ruña 't Hart

Biografie

Runa 't Hart - Copyright Janus van den Eijnden  (19).jpg
 
 

De veelzijdige violiste Ruña ‘t Hart (1992) maakt indruk door haar kwaliteiten als soliste en als warm pleitbezorgster van de kamermuziek. Haar muzikale interesse beslaat een breed gebied, uiteenlopend van barok tot hedendaagse muziek.

In december 2016 ontving zij in het Concertgebouw de prestigieuze vioolbeurs van het Kersjes Fonds, een belangrijke prijs die ieder jaar wordt uitgereikt aan een jong viooltalent in Nederland. Het Kersjes Fonds roemt in het juryrapport “het gloedvolle, intense spel met een persoonlijk verhaal” van Ruña en noemt haar “een (groei)diamantje dat van binnenuit straalt en muzikaal oplicht.”

Ruña begon op tweejarige leeftijd met vioolspelen. Vanaf haar tiende studeerde ze bij de bekende viooldocente Coosje Wijzenbeek en een jaar later werd ze toegelaten tot de School voor Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Ruña speelde jarenlang in de Fancy Fiddlers, een strijkersensemble onder leiding van Coosje Wijzenbeek. Tijdens de laatste jaren dat Ruña daarvan deel uitmaakte, heeft zij dit ensemble mogen aanvoeren. Als lid van de Fancy Fiddlers kreeg zij de kans om samen te werken met bekende musici als Janine Jansen en Menahem Pressler, en op te treden in zalen als het Koninklijk Concertgebouw te Amsterdam.

In september 2011 begon Ruña haar studie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Vera Beths. Ze behaalde haar masterdiploma in september 2018 met de onderscheiding cum laude. Omdat Ruña zich ook interesseert voor de historische uitvoeringspraktijk, volgde zij tijdens haar studie tevens lessen van Shunske Sato, zowel op moderne als op barokviool.

Verder volgde Ruña masterclasses bij onder andere Ray Chen, Philippe Graffin, Stephan Picard, Ulf Wallin, Clive Brown en Anner Bijlsma.

Ruña heeft een grote liefde voor de kamermuziek; ze speelt in verschillende bezettingen concerten in binnen- en buitenland.

Ruña werd uitgenodigd om op verschillende festivals concerten te geven, onder andere het Kamermuziekfestival Utrecht, het festival ‘Next Generation’ in Bad Ragaz, Zwitserland, het Grachtenfestival Amsterdam en de Internationale Fredener Musiktage in Freden, Duitsland.

In september 2018 is Ruña haar eigen kamermuziekserie gestart in de Engelse kerk op het Begijnhof te Amsterdam. De programmering wordt verzorgd door verschillende ensembles, niet alleen met muziek van componisten uit de afgelopen eeuwen, maar ook van componisten uit de eenentwintigste eeuw.

Ruña speelt op een viool van de achttiende-eeuwse Italiaanse bouwer Landolfi, met een negentiende-eeuwse strijkstok van de Franse bouwer Bazin. Deze viool en stok heeft zij kunnen aanschaffen met behulp van Stichting Eigen Muziekinstrument, het Dorrie Stoopfonds en het prins Bernhard Cultuurfonds.